GERİ DÖN

Pazaryeri Mağaza Puanı Nedir ve Nasıl Arttırılır?

Pazaryerleri, e-ticaret ile satışlarını yerel müşteri kitlesinden, ulusal ya da küresel çaptaki müşteri kitlelerine açmak isteyen işletmelerin bir numaralı tercihleri arasında yer alır. İşletmelerin düşük maliyetlerle, teknik detaylara çok takılmadan, altyapı, SEO, pazarlama giderleri vb. birçok unsurdan yoksun bir şekilde e-ticaret üzerinden en sorunsuz ve en kolay yoldan satış yapabilecekleri alanlar pazaryerleridir. Pazaryerlerinin ulaştıkları kitleler de her geçen gün büyürken, ulaştıkları kitlelerin de alışveriş deneyimlerinin artmasıyla birlikte e-ticaret ya da online alışverişlere olan bilinçleri de ciddi şekilde artmaktadır.

Tüketicilerin pazaryerlerinden yaptıkları alışverişlerde her geçen gün daha da çok deneyim sahibi olmaları durumunda ise satın alma kararlarını etkileyen bazı unsurlar öne çıkar. Bu unsurların başında ise işletmelerin pazaryerlerindeki mağaza puanları yer alır. Mağaza puanı, pazaryerlerinden satış gerçekleştiren işletmelerin aynı zamanda rakiplerine göre fark yaratmalarını sağlayan önemli unsurlardan biri olarak da bilinir. Pazaryeri puanlarının artık günümüzde maddi değerlerinin olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. Özellikle son dönemlerde yaygınlaşan “Buybox” sistemlerinde, pazaryeri puanlarının belirleyici unsurlar olduklarını söylemek de doğru olacaktır. Haliyle tüm bu detaylar göz önünde bulundurularak işletmelerin mağaza puanının ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve nasıl arttırılacağını her zaman için göz önünde bulundurmaları gerekir.

Pazaryeri Mağaza Puanı Nedir?

Pazaryerlerinin işletmeler için çeşitli ölçüm parametrelerini dikkate alarak, işletmelerin operasyon anlamında pazaryerlerinde ne kadar başarılı olduklarını belirleyen skorlara pazaryeri mağaza puanı adı verilir. Mağaza puanları; işletmelerin ürün satışı konusunda güvenilirliklerini, sipariş yönetim süreci konusundaki başarılarını, ürünün teslimi hızlarını, müşteri ilişkilerini vb. birçok unsuru sipariş öncesinde tüketicilerin gözleri önüne serer. Bu nedenle ürün satış performansı konusunda ve özellikle de rakiplerle rekabet konusunda çok üst düzey bir öneminin olduğu söylenebilir. İşletmenin tercih edilme oranını ya da tercih edilmesi konusundaki cazibesini ciddi oranda arttırmaktadır. Hatta çevrimiçi alışveriş konusunda aşırı bilinçli tüketicilerin bir numaralı tercih kriterleri arasında almaktadır. Kısacası, pazaryeri mağaza puanın hem tüketiciler hem de işletmeler açısından önemli bir başarı ve tercih unsuru olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Pazaryeri Mağaza Puanı Neden Arttırılmalıdır ya da Yüksek Olmalıdır?

İşletmelerin pazaryeri mağaza puanı konusunda her zaman için dikkatli olmalarını gerektiren birçok unsurun olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bunlardan en önemlisi de rakiplere göre daha çok tercih edilebilir bir işletme olma gücünü elinde bulundurmaktır. Bilindiği üzere artık pazaryerlerinin büyük bir kısmında buybox sistemi çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Buybox sistemi sayesinde hem en kaliteli satıcı hem de en uygun fiyatı veren satıcı satış yapabilmektedir. Bu durum da satıcıların fiyat rekabetiyle birlikte aynı zamanda hizmet kalitesi rekabeti içerisine girmelerin de yol açacaktır.

Buybox nedeniyle tüketicilerin karşılarına daima öncelikle fiyatın en uygun olduğu sonrasında da mağaza kalitesinin en yüksek olduğu satıcı çıkacaktır. Kısacası buybox, fiyat ile mağaza puanı arasında bir ortalama belirleyip, o ürün için optimum seviyede olan satıcının ürününü öne çıkarır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken detay ise bilinçli tüketicilerin mağaza puanına fiyattan daha çok önem vermeleridir. Buybox sistemine göre en ucuz fiyatlı ürün öne çıkabilir ancak mağaza puanı düşük bir işletmeden kimse o ürünü almak istemez. Mağaza puanının düşük olması; ürünün sahte olması, faturasız gönderimi, geç gönderimi, hasarlı ürün gönderimi ve daha birçok sorunun ihtimalini arttıracaktır. Bu nedenle tüketiciler bir ürün için 1-2 TL daha fazla ödeyip, mağaza puanı yüksek olan satıcıdan o ürünü alma eğiliminde olacaklardır. Aslında tam olarak bu noktada mağaza puanının ne denli önemli olduğu net bir şekilde anlaşılabilir.

Pazaryerlerindeki buybox sistemini ele alacak olursak; bu sisteme göre aynı fiyatı veren satıcılar arasından mağaza puanı yüksek olan buyboxı eline alacaktır. Haliyle satıcılardan birinin buyboxı ele geçirmesi adına fiyat konusunda indirim yapması gerekecektir. Örneğin; A ürününün fiyatı 99,90 TL olarak X ve Y satıcıları tarafından satışa sunulursa; mağaza puanı yüksek olan satıcı buyboxı alacaktır. Diğer satıcının ise buyboxı alabilmek adına fiyatı 99,89 TL’ye düşürmesi yeterli olmayacaktır. Ürün fiyatının 99 TL veya 98,50 TL gibi fiyatlara düşürülmesi durumunda mağaza puanı düşük olan bu üründe buybox sahibi olacaktır. Haliyle bu durum da pazaryerlerinde mağaza puanının aynı zamanda maddi bir değer taşıdığının en önemli göstergesidir.

Pazaryeri Mağaza Puanına Olumsuz Etki Eden Unsurlar Nelerdir?

Pazaryerlerinde mağaza puanının yükselmesi zor olabilir ancak düşmesinin son derece kolay olduğu görülebilir. İşletmelerin yaptıkları en ufak hatalar sonucunda almış oldukları orta veya düşük dereceli puan değerlendirmeleri doğrudan mağaza puanına olumsuz etki edecektir. Haliyle işletmelerin mağaza puanlarını arttıramıyor olmaları durumunda bile en azından stabil tutmaları adına bazı hatalardan kaçınmaları gerekir.

Pazaryerlerinde mağaza puanına çok ciddi manada zarar veren unsurların başında işletmeler tarafından gerçekleştirilen iptal durumları öne çıkar. İşletmenin pazaryerleri üzerinden sipariş alması durumunda siparişi çeşitli nedenlerden ötürü iptal etmesi doğrudan mağaza puanının çok ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Pazaryerleri ile yapılan sözleşmelerde bu konuyla ilgili detaylı bilgiler tarafınıza aktarılır ve bu tür iptallerin mağaza puanını etkilemesiyle birlikte maddi yaptırımları da olabilir. Pazaryerleri siparişin ödemesini aldıktan sonra satıcıya onay için sunar ve satıcının siparişi mutlaka onaylaması gerekir. Satıcının siparişi onaylamayıp iptal etmesi durumunda ise pazaryeri sipariş ücretini tüketiciye geri iade etmek durumunda kalır. Haliyle bu durum iptal işleminin getirdiği maddi maliyeti ve marka itibarına olan zararının, böyle bir olaya sebep olan satıcıdan karşılığının alınmasına yol açar.

Pazaryerlerinde mağaza puanını etkileyen unsurlardan bir diğeri ise ürün gönderim süresinin aşılmasıdır. Pazaryerlerinde sipariş aldığınız zaman siparişi kargoya teslim etmeniz adına size bir süre tanınır. Bu süre içerisinde siparişinizi teslim etmezseniz mağaza puanınız hem pazaryeri tarafından hem de yüksek bir ihtimalle tüketici tarafından aşağı çekilecektir. Öte yandan iade durumları, kötü paketleme, kargo firmasından kaynaklanan problemler, tüketicilerin puanlama sistemlerini ters algılamaları gibi birçok durum mağaza puanının olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

Ücretli Olarak Mağaza Puanı Nasıl Yükseltilir?

Pazaryerlerinde henüz yeni satış yapmaya başlayan işletmeler için mağaza puanının önemi son derece yüksektir. Hatta yeni satış yapmaya başlayan işletmelerin bir süre mağaza puanından yoksun oldukları görülür ve belirli satış oranlarını aşarak mağaza puanına anında sahip olmak isterler. Bununla birlikte çeşitli nedenlerden ötürü mağaza puanlarını düşüren işletmelerin de mağaza puanını yükseltmek adına çeşitli yollar aradıkları bilinir. İşte tam olarak bu noktada ücretli bir şekilde mağaza puanının nasıl yükseltileceği yönünde bir araştırma içerisine girilir.

Öncelikle pazaryerlerinin ücret karşılığında mağaza puanı satmaları gibi bir durumun olmadığını söylemek mümkündür. Ücretli olarak mağaza puanı yükseltmek adına ürünlerinizi kendiniz satın alabilir ve kendiniz ürünlerinize olumlu değerlendirmelerde bulunabilirsiniz. Bu tarz uğraşlar her ne kadar kısa vadede işe yarasa da etik olmayan çabalardır. İşletmenizin ticari ahlakını zedelememek adına bu tarz işlemlerle uğraşmak yerine, direkt olarak hizmet kalitenizi nasıl arttırabileceğinize ve müşteri memnuniyet oranınızı nasıl yükselteceğinize odaklanmanızı önermekteyiz.

Mağaza Puanının Düşmesinin Yaptırımları Nelerdir?

Mağaza puanının düşmesi sadece satışları olumsuz yönde etkileyen bir durum değildir. Aynı zamanda mağaza puanının aşırı derecede düşmesi durumu, bazı pazaryerlerinde yaptırımla karşı karşıya kalmanıza da yol açacaktır. Bu yaptırımlar pazaryeri politikalarına göre değişim gösterebilir ancak sürekli olarak devam eden mağaza puanı düşüşü elbette ki pazaryerlerinden uzaklaştırmanıza neden olacaktır. Mağaza puanınız düştükçe çeşitli para cezalarıyla karşılaşmanız, en hafif cezalardan biri olarak tanımlanabilir. Para cezasının ardından halen daha müşterilerinizden olumsuz değerlendirmeler alıyorsanız, hizmetlerinizin günden güne kötüye gittiği yorumu pazaryerleri tarafından yapılacaktır. Bu durum da pazaryerleri işini kötü yapan ve aynı zamanda pazaryerlerinin de marka değerini düşüren satıcılarla çalışmak istemeyecektir. Çünkü tüketiciler bir siparişle ilgili kötü deneyim yaşadıklarında mağaza adı vermek yerine “X pazaryerinden alışveriş yaptım ve mağdur oldum” şeklinde yorumlar yapacaklardır.

Pazaryerleri olumsuz değerlendirmelerin durumunda mağazalara uzun süreli faaliyet durdurma gibi cezalar uygularlar. Mağazaların satışları kapatılır ve ürünlerin gösterimleri de devre dışı bırakılır. 1 ay, 3 ay, 6 ay ve daha fazla süreler için mağazaların ürün satışları yasaklanır. Bu yaptırımlar neticesinde halen daha tüketicilere olumsuz deneyimler yaşatılıyorsa, artık işletmenin tamamıyla pazaryerinden uzaklaştırılması söz konusu olur. Öte yandan bazı durumlarda bu yaşanan deneyimin, başka bir pazaryerinde mağaza açmak istemeniz konusunda da size engel teşkil etmesi de söz konusu olabilir.

Pazaryeri Mağaza Puanı Arttırma Yöntemleri

Pazaryeri mağaza puanı arttırma yöntemleri aslında yöntemden ziyade e-ticaretle ilgili işletmelerin kaliteli hizmet politikası benimsemeleri durumunda yapmaları gerekenlerdir. Söz konusu yöntemler, uygulamalar ve stratejiler sayesinde müşteri memnuniyetinin çok yüksek oranlara çıkması kaçınılmaz olacaktır. Mağaza puanını arttırmak doğrudan müşteri memnuniyetiyle arttırmakla alakalı olduğu için asıl hedef mağaza puanı yükseltmek değil, direkt olarak müşteri memnuniyetini arttırmak olmalıdır. Müşteri memnuniyetini arttırmak adına sadece temel ve yüzeysel bir hizmet sağlamak yeterli olmaz. Yaratıcı olmak, ince düşünmek ve müşterilerin ne istediğini bilerek hareket etmek, pazaryerlerinde mağaza puanınıza doğrudan olumlu yönde etki edecektir.

Ürünün Kargoya Verildiği Mesajının Hızı!

Pazaryerlerinden alınan siparişlerin kargo şubelerine iletilmesi durumunda kampanya koduyla birlikte sisteme girişleri sağlanır ve sisteme girişlerinin hemen ardından da müşterilerin cep telefonlarına ya da pazaryerlerinin mobil uygulamalarında ürünün kargoya verildiğine dair bir bildirim gönderilir. Hatta bazı tüketiciler çok sabırsızdır ve sürekli olarak sipariş ekranını kontrol ederler. İşte bu noktada hızlı davranmak, bu bildirimin son derece hızlı bir şekilde müşteriye ulaşmasını sağlamak ve ürünün kargoya çok hızlı verildiği gösterip, sorumluluğu üzerinizden kargo firmasına yüklemek büyük önem taşır. Bu aşamadan sonra tedarikle ilgili herhangi bir problem doğrudan kargo firmasının sorumluluğundadır ve satıcı olarak görevinizi hızlı bir şekilde yerine getirdiğiniz müşteriler tarafından anlaşılacaktır.

Öte yandan unutulmamalıdır ki kargo şubelerinin belirli kotaları olmaktadır ve bu kotalar dolmadan ya da pazaryerleriyle ortak çalışan ekranlar kapanmadan siparişlerin kargo sistemine işlenmesi gerekir. Kısacası, ürünün kargoya verilişi konusunda birçok detayın hesaba katılması önemlidir. Bu nedenle işletmelerin genel anlamda çalıştıkları kargo şubeleriyle iletişime geçip, sipariş kampanya kodlarını önceden bildirmeleri ve sisteme girişlerini sağlamaları önemli bir avantaj elde etmelerine yardımcı olacaktır. Ürünler zamanında kargo sistemine ulaşacak ve zamanında gönderici şubeden alıcı şubeye doğru yola çıkacaktır. Öte yandan kampanya kodlarının hızlı bir şekilde bildirilmesi durumunda da ürünün kargoya verildiğine dair bildirim müşteriye çok hızlı bir şekilde ulaşacaktır. Haliyle bu durum pazaryerinde bir satıcı olarak kargo operasyonuna çok dikkat ettiğiniz ve ürünü en kısa sürede kargoya teslim ettiğiniz konusunda olumlu bir izlenim olarak mağaza puanlarınıza yansıyacaktır.

Müşteri Sorularına Hızlı Yanıt

Müşteriler bir ürünü satın alırken, ürün bilgilerinde bulamadıkları bazı detayları doğrudan satıcıdan öğrenmek isterler. Böyle bir durumda da mağazaya soru sorma haklarını kullanarak sorularını yöneltirler. Bu soruların hızlı bir şekilde yanıtlanması son derece önem taşıyan bir konudur. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu pazaryerlerinin sitelerinde ya da mobil uygulamalarında vakit harcamak istemezler. Böyle bir durumda da soru sordukları zaman cevabı almak adına çok beklemek istemezler. Hatta cevabın geç verilmesi durumunda da başka bir satıcıya yönelebilir ya da ürünü satın almayı unutabilirler. Bu tür durumlar doğal olarak olumsuz bir e-ticaret deneyimi yaşanmasına yol açacaktır.

Müşteri sorularına hızlı bir şekilde yanıt vermeniz, anlık ürün satışı ve ürüne göz atan tüketicilerin sizi tercih etmeleri gibi detaylar açısından büyük önem taşır. Tüketici ürünle ilgili olduğu zaman diliminde sorusuna yanıt alarak siparişini anında mağazanız üzerinden verir. Öte yandan hızlı yanıt alması müşteriyi şaşırtacağı ve memnun edeceği için bu etkinin mağaza puanınıza yansıması da söz konusu olacaktır. Öte yandan müşteri sorularına yanıt süresi konusunda unutulmaması gereken bir diğer nokta ise pazaryerlerinin de mağaza puanı belirlerken müşteri sorularına yanıt sürenizi dikkate almasıdır. Eğer sorulara gecikmeli olarak cevap verirseniz, pazaryeri tarafından mağaza puanınız düşürülecektir ya da farklı bir bakış açısıyla; müşteri verilen sorularına hızlı yanıtlar pazaryeri tarafından mağaza puanınızın yükselmesine yol açacaktır.

Paket İçi Sürpriz Hediyeler veya Notlar

Paket için sürpriz hediyeler veya notlar da pazaryerlerinde mağazaların puanlarını arttıran ve müşterilerin değerlendirmelerine olumlu yönde etki eden unsurlardır. Bazı pazaryerlerinde böyle sürprizlerin, mağazaların müşterileri kendi e-ticaret sitelerine çekiyor olmalarından dolayı yasaklanmış olabilir ancak siz bu niyetten uzak bir şekilde, tamamıyla müşteri memnuniyeti amacıyla bu şekilde bir sürpriz yaparsanız, mağaza puanınız doğrudan olumlu etkilenecektir. Genel anlamda pazaryerlerinde satış yapan mağazaların yüksek maliyetler nedeniyle paket için sürprizleri tercih etmemeleri ya da hiçbir şekilde bu detaylara özen göstermemeleri, çoğunlukta olan bir durumdur.

İşletme olarak paket içi sürprizlere ya da notlara özen göstermeniz durumunda ise sektörde ciddi anlamda fark yaratmanıza neden olacaktır. Öte yandan tüketicilerin de bu sürprizler sayesinde tatmin duyguları artacak veya ufak bir teşekkür notuyla siparişe dair deneyimleri daha olumlu olacaktır. Ayrıca satış sonrası destek alabilecekleri bir telefon numarasının ya da iletişim seçeneğinin notlarla iletilmesi de konforlu bir çevrimiçi alışveriş hissiyatı uyandıracaktır. Haliyle bu durumun da pazaryerlerinde mağaza puanlarına doğrudan etki yapacağını söylemek söz konusu olacaktır.

Müşteri İletişimlerinde Kurumsallık

Pazaryerlerinde mağaza puanı arttırma konusunda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise müşteri ilişkilerindeki mesafenin korunmasıdır. Adı üstünde çevrimiçi alışverişler “mesafeli satış sözleşmeleri” ile gerçekleşirler. Müşterilerin de pazaryerlerinde satış yapan mağazalarla iletişime geçmeleri durumunda, sorunlarını belirtmelerini durumunda, memnuniyetlerini ya da önerilerini dile getirmeleri durumunda; kaba, argo, samimi ya da yakınlık içeren ifadelerden kaçınılması gerekir. Kurumsal bir dille iletişim kurulmalı ve ahlaki değerlere maksimum seviyede özen gösterilmelidir. Müşterilerin bazı durumlarda aşırıya kaçtıkları görülse dahi işletmelerin büyük bir sakinlikle ve çizgilerini bozmadan iletişimlerine devam etmeleri gerekir. Böylelikle mağaza puanınızın iyi bir iletişim kurmanızdan ötürü müşterileriniz tarafından olumlu değerlendirmelerle yukarı çekileceğini söylemek doğru olacaktır.

Ürün Bilgilerinde Şeffaflık ve Detaycılık

E-ticaretin en önemli dezavantajlarından biri tüketicilerin ürünü hissederek ya da elle inceleyemeden satın almalarıdır. Haliyle bu durum tüketicilerde büyük bir güvensizliğe neden olur ve satın alma eğilimlerini önemli ölçüde etkiler. Bu dezavantajın ortadan kaldırılması pek mümkün olmasa da tesirinin azaltılması konusundaki fırsat tamamıyla mağazaların elindedir. Ürün bilgileri hakkında hem şeffaf hem de detaycı olmak büyük bir avantajdır. Pazaryerlerinde mağazaların böyle bir yaklaşımdan kaçındıkları ve yüzeysel ürün bilgileriyle ürünlerini sergiledikleri görülür.

Ürün bilgileri konusunda en ince ayrıntılara kadar anlatmanız, ürünün hak ettiği düzeyde bir ürün açıklama değeri oluşturmanız, tüketicilerin de sipariş ellerine ulaştıklarında bekledikleri gibi bir ürünle karşılaşmalarına yol açar. Haliyle bu durum mağaza puanı değerlendirmelerinde de “beklediğim gibi bir ürün geldi”, “ürün açıklamalarda anlatıldığı gibiydi” vb. şekillerde yorumlar alarak, takdir edilmenize ve mağaza puanınızın da bu nedenle artmasına yol açacaktır.

Mağaza Bilgilerinin Açık Bir Şekilde Beyanı

E-ticaretin bir önceki başlıkta da belirttiğimiz üzere fiziki mağazalardan yapılan alışverişlerden çok farklı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Fiziki mağazalarda direkt bir muhatap yer alırken, müşterilerin tekrar o mağazaları aynı yerinde bulabilmeleri söz konusudur. Sanal mağazalarda veya çevrimiçi alışverişlerde bu durum tam tersidir. Müşterilerin daha iyi deneyimlerle, akıllarındaki soru işaretlerini azaltarak ve daha gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilmeleri adına mağaza bilgilerinizin açık bir şekilde beyanı çok önemlidir. İşletmenizin tam adı, adresi, telefon numarası, e-mail adresi vb. detaylarının olabildiğince mağaza bilgileri bölümünde belirtilmesi gerekir. Ayrıca mağaza bilgilerinin gerçek olması ve olabildiğince birçok bilginin paylaşılması da son derece önemlidir. Bu durum mağazanızın güven düzeyini arttıracağı için puanına da olumlu yansıyacaktır.

Mağaza ile İletişimin Kolay Olması

Çevrimiçi alışverişlerin gerek öncesinde gerekse sonrasında tüketicilerin mağazayla her an iletişim içerisinde olmak istedikleri bilinen bir gerçektir. Hatta tüketicilerin ürün sorusu sormak yerine direkt olarak mağaza isminizi arama motorlarında sorgulatıp telefonla size ulaşarak soru sorması dahi söz konusu olabilir. Haliyle bu tür durumların her zaman için göz önünde bulundurularak, her ortamda, her platformda ve her şekilde mağazaların iletişimi kolaylaştırmaları, tüketiciler nezdinde ulaşılabilirlik açısından kolay olmaları gerekir. Böyle durumlarda sipariş değerlendirmelerinde “mağaza ile iletişimden memnunum”, “mağaza çok ilgiliydi”, “X sorunu yaşadım ancak mağaza ile kolaylıkla iletişime geçip sorunumu çözdüler” gibi ibarelerin yer alarak, mağaza puanınızın yükselmesine doğrudan etki edeceğini söylemek mümkündür.

Kusursuz Bir Paketleme

Pazaryerlerinde mağaza puanına doğrudan etki eden ve tüketicilerin mağaza değerlendirmeleri yaparken en çok dikkat ettikleri detaylardan bir diğeri de ürünlerin ne şekilde paketlendiğidir. Ürünlerin paketlenme biçimleri müşteri nezdinde mağazanın “müşteriye yüklediği değer, önem ve anlam” olarak yorumlanır. İyi bir paketleme, müşterinin de iyi hissetmesine ve alışverişe karşı pozitif olmasına yol açar. Paketlemenin iyi yapılması ürünün müşterinin eline ulaşana kadar ki süreçte başarılı bir şekilde korunmasının amaçlandığını göstergesidir. Haliyle bu tür detaylar müşteriler tarafından çok büyük önem arz eder. Paketlemenin doğru bir şekilde yapılması, ürünlerin sağlam bir şekilde ulaştırılması ve ürünün ortalama bir paketleme görüntüsüne sahip olması, mağaza puanlarına doğrudan yansır. Paketleme yaparken kargo firmalarının ürünlerin sevkiyatı konusunda çok kaba davrandıklarını göz önünde bulundurarak paketleme yapmak büyük önem taşır.

Ürünlerin hava korunağı olan baloncuk olarak tabir edilen naylonlara sarılması büyük önem taşır. Ürünün iyi bir şekilde muhafaza edilmesi sert kartonlar ya da kutular ile mümkün olurken, bu tarzda ürün muhafaza amaçlamalarının da mutlak suretle müşterileriniz gözünde beğenip toplayıp, mağaza puanınıza olumlu bir tesirde bulunacağını unutmamanız gerekir.

Stoklara Yeni Gelen Ürünlerin Gönderimi

Etik ve ticari değerlerden yoksun birçok e-ticaret mağazasının, pazaryerlerinde yaptıkları satışlarda sürekli olarak eski üretim tarihine sahip olan, son kullanma tarihi yaklaşmış, uzun süre depoda veya açık alanda bekleyip, ambalaj ya da içerik olarak belirli oranda ürünleri gönderdikleri görülür. Haliyle tüketicilerin büyük bir kısmı bu tarz ürünleri iade eder ya da kullanılabildiği kadar kullanıp, mağaza puanına etki edecek şekilde olumsuz yorumlar yaparlar. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak ve mağaza puanını aşağı çekmemek adına stoklara yeni gelen ürünlerin gönderimi çok önemlidir. Ürünün taze ya da yeni olduğu hissiyatı tüketicilerde uyanmalıdır. Özellikle son kullanma tarihinin ya da ilk üretim tarihinin önemli olduğu ürünlerde, stoklara yeni gelen ürünlerin siparişlerde gönderilmesi pazaryeri mağaza puanlarına çok olumlu bir şekilde yansıyacaktır.

Kargo Firması Tercihi ya da Kargo Seçiminin Mümkün Olması

Kargo firmasının seçimi çevrimiçi alışveriş gerçekleştiren tüketicilerin en çok dikkat ettikleri noktalardan biri olarak bilinir. Birçok tüketici istediği kargo firmasıyla ürünü teslim almak ister. Elbette ki her mağazanın anlaşmalı olduğu belirli kargo firmaları vardır ancak tüketicilerin mutlaka kargo seçimi yapmalarına imkan tanınmalıdır. Kargo firması seçimi yapan tüketicilerin sayılarının ya da bu tarz taleplerin oranı zaten son derece az olacaktır. Bölgelerinde bazı kargo firmalarının problemli çalışması tüketicileri kargo firması seçimine iteceği için tüketiciler kargo seçimi yapabilmek isterler. Pazaryerinin bu tarz imkanları sunmanıza olanak sağlaması durumunda sunmanız ya da tüketicilerin direkt size ulaşarak böyle bir talepte bulunmaları durumunda bu talebi olumlu karşılamanız, esnek kargo seçeneklerinizden ötürü mağaza puanınızı arttıracak bir başka unsur olarak nitelendirilebilir.

Ürüne Dair Açıklayıcı Notlar veya Kılavuzlar

Ürünle birlikte ufak sürprizler ve notlar kadar, ürüne dair ekstra kılavuzlar ya da ürün kullanımını kolaylaştıracak notlar, mutlaka paketle birlikte tüketicilere ulaştırılmalıdır. Bazı ürünlerin kullanımı için ince ayrıntılara dikkat edilmesi gerekebilir ancak birçok kullanıcı kullanma kılavuzunu okumadan, doğrudan ürünü kullanmaya çalışır. Öte yandan kullanma kılavuzlarının açıklayıcı olmamaları ya da karışık ibarelerden oluşmaları durumu da söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak adına mutlaka ürüne dair ekstra açıklamaların ya da detayların bildirimi büyük önem taşır. Bu tarzdaki ince düşünceniz ve ilginizden dolayı da müşterileriniz tarafından olumlu değerlendirmelerle karşılaşmanız söz konusu olur.

Hızlı Sipariş Onayı

Pazaryerleri mağazalara siparişlerin onaylanması adına belirli süre tanımlamaları yaparlar ancak tüketiciler nezdinde ürünün halen daha onayda bekliyor olması son derece sıkıcı bir durumdur. Ürünün hazırlandığını görmek, en azından ürünün yüksek bir ihtimalle ellerine ulaşacağını gösterir. Haliyle siparişin onay aşamasında uzun süre bekliyor olması tüketicilerin doğrudan olumsuz bir izlenim elde etmelerine yol açacaktır. Bu nedenle mağazaların ürün onay sürelerini gerek yazılımlar gerekse insan eliyle olabildiğince kısa tutmaları gerekmektedir.

Tutarlı ve Yanıltıcı Olmayan Fiyatlar

Pazaryerlerinde düzenlenen çeşitli kampanyalar son dönemlerde tüketiciler gözünde inandırıcılığını önemli ölçüde kaybetmiştir. Öte yandan artık çeşitli pazaryerleri, aracı siteler vb. birçok şekilde fiyatların tüketiciler tarafından takibinin yapılması da son derece kolay bir işlemdir. Bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda mağazadaki fiyatların dalgalı bir profil çizmesi, mağazaya olan güveni sarsacaktır. Öte yandan tüketicilerin bir ürünü sipariş ettikten hemen sonra fiyatlarında düşüş görmeleri iadeye neden olabileceği gibi olumsuz yorumlara da yol açacaktır. İade oranı artınca mağaza puanı düşecek ve olumsuz yorum nedeniyle de mağaza puanı bir başka noktadan darbe yiyecektir. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına fiyatlarda tutarlı olmak son derece önemli bir konudur.

İade Konusunda Kolaylık

Pazaryerleri çoğu kategoride tüketicilere 14 gün koşulsuz şartsız iade hakkı tanır. Öte yandan kargo sürecinde ürünün zarar görmesi nedeniyle de iadesi söz konusu olabilir. Unutulmamalıdır ki ürün kargoda zarar görse dahi bu noktada işletmenizin sorumluluğu vardır. Ürünün olabildiğince kargo görevlisi tarafından açılmayacak şekilde ve kargo tarafından zarar görmeyecek şekilde paketlenmesi gerekir. Bu gibi birçok iade durumuna ilişkin tüketicilere kolay iade hakkı tanımak gerekir. İade konusunda sağlanan kolaylıklar yani, iadeye dönüş süresi gibi durumlar da mağaza puanınızı yükseltecek ya da müşterileriniz tarafından olumlu yorumlar almanıza neden olarak, mağaza puanınıza olumlu anlamda katkı yapacaktır.

Mutlak Suretle Ürün Faturasının Gönderimi

Ürün faturası gönderimi, mağaza puanının ve hatta mağaza faaliyetlerinin selameti açısından önem düzeyi yüksek bir konudur. Pazaryerlerinden ya da fiziki olarak yaptığınız her satışta fatura kesme zorunluluğunuzun olduğunu unutmamalısınız. Özellikle mesafeli satışlarda fatura tüketiciler açısından büyük önem taşır çünkü ürün faturası demek, tüketicilerin ürünü satın aldıklarına dair en önemli belge ve kanıt demektir. Haliyle ürün faturasını olması gerektiği gibi göndererek de mağaza değerlendirmelerinde olumlu puan alma konusunda bir avantaj elde edebilirsiniz.

Doğal ve Profesyonel Ürün Fotoğrafları

Pazaryerlerinde bazı ürün fotoğraflarını aşırı profesyonellik nedeniyle doğal formatından çıkıp, farkı bir ürün olarak gözükmesi durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durum karşısında tüketiciler gördükleri fotoğraflara aldanıp, sipariş ellerine ulaştıkları zaman da bambaşka bir manzara ile karşılaşabilirler. Böyle bir durumun önüne geçmek ve doğal ancak profesyonel ürün fotoğrafları kullanarak müşteri deneyimini iyileştirip, aynı zamanda mağaza puanını arttırmak mümkündür. Ürün fotoğrafları ile gerçek ürün görünümü arasında farkında neredeyse sıfır olması büyük önem taşır. Photoshop, ışık, ürünle birlikte gönderilmeyen aksesuarlar vb. detaylarla ürün fotoğrafını zengin tutmak yerine olabildiğince doğal tutmak son derece önemlidir.

Kampanya ya da Ek İndirimler Tanınması

Mağaza puanınızı arttırmanız ve aynı zamanda mağaza sadakatini arttırmanız adına pazaryerlerinin kampanya sistemlerini kullanarak, sizden bir kere dahi olsun alışveriş yapmış ya da sürekli olarak alışverişlerinde sizi tercih eden müşterilerinize ekstra indirimler, kuponlar veya çeşitli ayrıcalıklar sağlayabilirsiniz. Böylelikle müşterilerinizin alışveriş deneyimi çok daha iyi seviyelere çıkarıp, aynı zamanda mağaza puanınızın da artmasına katkıda bulunabilirsiniz.